LudoSport

LudoSport Ljussvärdsfäktning

LudoSport Ljussvärdsfäktning är en fäktsport som utövas med ljussvärd bestående av ett metallskaft och ett plastblad. Bladet lyser och ljud spelas upp genom elektronik med rörelsesensorer i skaftet. Ljussvärdsfäktning är en tävlingssport som utövas och utvecklas av LudoSport-nätverket.

Sporten har sitt ursprung i Milano, Italien, år 2006. Det centrala tävlingsmomentet i sporten är en duell mellan två deltagare, som spelas ut i en cirkulär arena. Målet är att träffa motståndarens kropp med svärdets blad för att erhålla en poäng. Duellerna är snabba och dynamiska och varar ofta mindre än en minut. Teknikerna utförs med precision och kontroll, vilket garanterar att man kan fäktas säkert även utan tung skyddsutrustning. Under duellens gång är det obligatoriskt för deltagarna att deklarera när man har blivit träffad, även om domare finns på tävlingar.

Idrotten baserar sig på originella regler och tekniker som har utvecklats för att vara effektiva i tävlingar. LudoSport Ljussvärdsfäktning utövas på samma sätt världen över och alla skolor delar en gemensam identitet. Skolorna är anslutna till LudoSport-nätverket och använder samma regler, tekniker, träningsprogram, uniformer och symboler. Instruktörer och domare är utbildade och certifierade enligt LudoSport-nätverkets protokoll. Den gemensamma identiteten ligger till grunden för LudoSports internationella gemenskap.

Idrottens värdegrund sammanfattas med förkortningen Se.Cu.Ri., från de italienska orden Servizio (tjänst), Cura (omtanke) och Rispetto (respekt). Servizio betyder att man ska träna inte bara för sin egen skull, utan också för att hjälpa andra att bli bättre. Cura tillämpas genom att alltid träna och utföra teknikerna på ett kontrollerat sätt för att garantera egen och andras säkerhet. Enligt Rispetto har alla deltagare lika värdighet, oavsett bakgrund, nivå och erfarenhet, och man är skyldig att vara ärlig med sina deklarationer.

För mer information om ljussvärdsfäktning och LudoSport i Sverige, se ludosport.se.